Grill – jak go doczyścić?

Sezon letni to czas, który sprzyja przebywaniu na świeżym powietrzu.  Niejednemu z nas lato kojarzy się z pysznym jedzeniem przyrządzanym na grillu. Aromatyczne potrawy cieszą nasze podniebienia i stanowią doskonałe uzupełnienie ciepłych wieczorów spędzanych z rodziną i przyjaciółmi. Aby jednak móc delektować się smakowitym, a przede wszystkim zdrowym jedzeniem, należy pamiętać o konieczności regularnego czyszczenia grilla.

Dlaczego czyszczenie grilla ma tak duże znaczenie?

Grill należy traktować podobnie jak inne przyrządy, których używamy w kuchni do gotowania. Czy wyobrażamy sobie przyrządzanie zupy w garnku niemytym od kilku dni? Skoro więc na co dzień dbamy o czystość naczyń kuchennych, a także całego otoczenia, w którym gotujemy, tak samo powinniśmy podejść do grillowania.

Dlaczego dokładne oczyszczanie grilla ma ogromne znaczenie? Podczas przygotowywania potraw na grillu na ruszcie osadza się tłuszcz i przypalone resztki jedzenia (najczęściej mięsa, które bardzo szybko się psuje). Pozostawienie ich i nieumycie sprzętu przed kolejnym użyciem sprawi, że pod wpływem temperatury będą wydzielały one różne szkodliwe dla naszego zdrowia substancje. Pozostałości po każdym grillowaniu należy więc usunąć.

Jak i kiedy czyścić grill?

Najlepszy moment na czyszczenie to czas po zakończeniu grillowania, kiedy ruszt jest jeszcze lekko ciepły (należy pamiętać jednak, by nie był gorący). Główną tego przyczyną jest fakt, że podgrzane jedzenie dużo łatwiej usunąć z powierzchni niż zastygnięte resztki.

Samo umycie rusztu to jeszcze nie wszystko! Co jakiś czas należy zadbać również o pozostałe elementy grilla. W przypadku grilla węglowego pierwszy krok, jaki trzeba wykonać, stanowi usunięcie popiołu. W urządzeniu gazowym uwagę skupiamy na ruszcie oraz pokrywie.

Ludwik Termax – żel do zadań specjalnych

Mycie rusztu po każdym grillowaniu zdecydowanie ułatwia cały proces czyszczenia urządzenia. Nie da się jednak ukryć, że każdy z nas miał kiedyś do czynienia z grillem, na którym widać było ślady kilkuletniego użytkowania. Lekko ciepłe przypalenia schodzą łatwo, jednak tych gromadzonych długimi miesiącami bardzo ciężko się pozbyć.

Z pomocą w takim przypadku przychodzi Ludwik Termax – super żel do usuwania przypaleń. Dzięki aktywnym substancjom zawartym w składzie idealnie nadaje się do czyszczenia uporczywych przypaleń, nie rysuje przy tym czyszczonej powierzchni. Jakie kroki wykonać by, wyczyścić grilla płynem Ludwik Termax?

  1. Pokryjmy przypaloną powierzchnię płynem do czyszczenia grilli;
  2. Pozostawmy na 5 do 60 minut (czas zależny od stopnia zabrudzenia);
  3. Zmyjmy powierzchnię wodą.

W przypadku bardzo dużych zabrudzeń możemy powtórzyć wszystkie powyższe czynności. Pamiętajmy, by przed kontaktem z produktem założyć ochronne rękawiczki, by uniknąć poparzeń. Po wyschnięciu grill jest gotowy do ponownego użytku i na nowo możemy cieszyć się aromatycznymi potrawami.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *